Методи за предотвратяване на влага. Как да избегнете появата на гъбички и плесени в апартамента?


Според експерти, средното ниво на влажност в жилището трябва да варира от 45% до 55%. Всяко отклонение от този стандарт, може да причини дискомфорт. Твърде ниското ниво на влажност прави въздуха много сух. Значителното увеличение на това ниво, от друга страна, което се поддържа за по-дълъг период от време, може не само да повреди стените, като резултат от нарастващите плесени и гъбички, но може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Как да се контролира правилното ниво на влажност в апартамента? На първо място, е необходимо да се намери източника на влага и да се реши как да се премахне излишъкът от него. Максимална влажност обикновено има в сгради, без подходяща топлоизолация или в новоизградени съоръжения, където стените все още съдържат много вода, след наскоро завършени довършителни работи. Лошата вентилация (или липса на вентилация) често е причина за прекомерна влага. Плътно затворени пластмасови прозорци и врати позволяват много малко свеж въздух да влиза в апартамента, както и при не ефективна система за вентилация не позволява правилният обмен на въздуха .

Освен това, не трябва да забравяме, че основните домакински задължения също могат да допринесат за увеличаване на нивото на влага. Ежедневните дейности, като пране, готвене, гладене, може да причинят повишаване на влажността на въздуха до около 80-90%! Необходимо е също така да се отбележи, че в банята се отделя голяма влажност след гореща вана или душ. Малки бани, често без прозорци, сушилни помещения, където мокро пране се суши или дори слабо отопляеми помещения, са места, които са особено изложени на развитието на гъбички и плесени. Това обикновено е съпроводено с неприятни миризми.

Ние често сме изненадани като забележим черна плесен в ъгъла на банята. Също така, по време на основно почистване, често се забелязва на гърба на гардероб от черена и зелена плесен. Гъбичките и плесените са резултат от високи нива на влажност, както и тъмни, лошо проветрени помещения и прах.

Ако прекомерната влага е в резултат на недобра изолация на сградата, е полезно да се вземат мерки за защита срещу развитието на гъбички в апартамента, като се набляга най-вече на една ефективна система за вентилация и често проветряване на помещенията. Тук изсушителите могат да бъдат от полза.


Битовите изсушители са много ефективни в по-малки помещения, като бани, гаражи и сушилни. Добрият им външен вид не нарушава естетически интериора, поради което те могат да се използват успешно, дори в най-елегантните места в къщата. Те обикновено са малки по размер, леки и лесни за транспортиране и тяхната тиха работа не пречи на живущите. Някои битови изсушители, като например модела Master DH 720, са допълнително оборудвани с UV лампа,която убива бактериите и микробите. Повечето от тях имат филтър с активен въглен, за абсорбиране не неприятни миризми.

Много по-лесно се предотвратява развитието на гъбички и плесени, като се поддържа правилното ниво на влага. Също така не трябва да забравяме подходящата вентилация, често отваряне на прозорците (при условие, че външния въздух не е твърде влажен), както и изсушителите, които могат да бъдат много полезни.

Повече информация за битови изсушители може да намерите на страница изсушители.