Строителни и монтажни работи през зимата - как да се борим с влажните петна по стените


Случаят на Хуберт, живеещ в град Познан, ни показва какви проблеми с мократа мазилка, могат да се появят, при полагането и през зимата. Според строителни експерти, мазилка може да се направи през зимата при условие, че температурата, която се поддържа в помещението е най-малко 15 ° С и нивото на влажност не надвишава 70%. Сградата трябва да се затопли и да има подходяща вентилационна система за извличане на влага.

Хуберт има малка къща с площ от ок. 120кв.м, построена за него и семейството му. Когато сградата вече беше затворена и бяха монтирани прозорците и вратите, започна измазването. Това се случи в края на октомври и началото на декември 2010 г., когато времето навън беше все още достатъчно топло. Проблемите започнаха, когато нахлуването на студен атмосферен фронт изненада всички в началото на декември. Температурите паднаха под нулата в продължение на около един месец и заваля сняг. Леко затопляне започна през януари и тогава, огромни влажни петна се появиха по стените на къщата Хуберт(виж снимката).

В сектора на строителството, ниските температури навън обикновено означават, че на хоросана му е нужно повече време, за втвърдяване. Проблемът с влажните петна на Хуберт се появи от наскоро положения хоросан. При температура от около. 8 ° C вътре, е невъзможно стените да изсъхнат и всичко това, поради студеното време на вън.

Собственикът на къщата реши да използва кондензационен изсушител DH 751. Първоначално, устройството е било поставено в най-влажното помещение с площ от около 10 m2. По време на процеса на сушене, около една седмица, прибл. 6-7 литра вода се събират в изсушителя всеки ден. Внимание трябва да се насочва към факта, че колкото са по-високи нивата на температурата и на относителната влажност в помещението, толкова по-голяма е ефективността на кондензационния изсушител. В този случай, температурата в помещението варира от около. 5-8 ° C, а това са минималните стойности на температурата, при която устройството може да работи. В същото време, температурите навън се колебаят между 0-8 ° С. Все пак, влажните петна стават по-малки след една седмица използване на изсушителя.

Кондензационните изсушители Master DH 751 могат да достигнат ниво на ефективност до 46 литра на ден при температура от 30 °C и относителна влажност от 80%. Те са оборудвани с електронно табло за управление и вграден хидростат. Светлинният сигнал, показва, кога резервоара е пълен, за да се изпразни и изсушителя да продължи работа. Тези уреди се използват най-вече по време на довършителни и ремонтни работи.


За да съкрати процеса на сушене, собственикът реши да използва още един изсушител - Master DH 25 - в друга стая. С такава висока степен на влажност в цялата сграда, е необходимо да се използват няколко изсушителя за постигане на добри резултати. Използването на такива устройства е единственото решение в такава ситуация, преди затопляне на времето. Сушенето с помощта на отопление и вентилация е дългосрочен процес. Кондензационното изсушаване е много по-ефективно и икономично. Освен това, в случая, описан тук, електрически отоплител - Master B 3,3 бе използван за увеличаване ефективността на изсушителите, чрез повишаване на температурата в помещението, за да се ускори процеса на сушене. Използването на мобилен нагревател е идеалното решение, преди инсталирането на системата за отопление в сградата.

За да научите повече за кондензационнот изсушаване, посетете страницата кондензационни изсушители.