Периодични прегледи за проверка на мобилни отоплители - основни правила за поддръжка

Студените есенни утрини все повече и по-често ни напомнят, че зимата наближава. Докато се приготвяме за мразовитото време, да отделим време за проверка на състоянието на уредите, които ни топлиха през миналия зимен сезон. Въпреки, че са устойчиви на трудни условия, преносимите отоплители се нуждаят от поддръжка.

Основна оценка на състоянието на уреда, обикновено може да се извършим сами. Първо, общото състояние на отоплителя трябва да се провери - чистота,състоянието на корпуса и кабелите за електрозахранване. Преди запалване е необходимо да се провери резервоара за гориво. Ако има налично гориво в резервоара е необходимо да се провери качеството му.

Многобройни примеси в резервоара, уталожени в резултат на неизползване на уреда за дълъг период от време, може да доведе до неправилно функциониране и дори до сериозна повреда. Също така е препоръчително да се провери горивния филтър и въздушните филтри на дизеловите отоплители с ниско налягане, както и състоянието на вентила, газовите тръби и херметичността на връзките в газови нагреватели. Освен това, първо трябва да се уверите дали има газ в бутилката, преди да стартирате газовия отоплител. Парадоксално е, но празната газова бутилка, обикновено е причина за проблеми със стартиране на машината.

Ето така, захранващите мрежи, резервоара, горивния и въздушния филтър, както и корпуса, можете да почистите сами.

Безопасността на първо място

Най-важният елемент от подготовката на отоплителя за новия сезон, е да се провери дали техническото му състояние не представлява заплаха за безопасността. Стартирането на повреден отоплител може да повреди не само самото устройство, но също може да постави живота и здравето на хората, работещи наоколо в риск - предупреждава Марчин Чжервински- технически съветник в MCS Полша, производител на преносими отоплители Master.

Ако имате някакви съмнения относно състоянието на отоплителя е важно, да потърсите помощ от най-близкия сервизен център. Петна от дим по корпуса, триене на вентилатора в корпуса, следи от теч на гориво или неправилно изгаряне на горивото (проявяващи се с бял или черен дим), са само част от многобройните причини, поради които е необходимо да се потърси професионална помощ.

Стандартна проверка

В газовите отоплители, сервизни техници обикновено проверяват термодвойката и електро вентила, както и състоянието на системата за запалване. Собствениците надизелови отоплители, от друга страна, може да очакват корекция на налягането, почистване на горелката и горивната камера или подмяната на износени или повредени части, като горивния филтър или въздушните филтри. Компонентите за контрол и регулиране на работата на устройството, обикновено се проверяват, както и стегнатостта и проходимостта на маркучите за гориво.

В процеса на планиране на пуск на отоплителя, след по-дълга почивка, трябва да бъдат взети под внимание няколко важни въпроси. Интензивността на работата на уреда до сега, е важно. Отоплители, работещи за по няколко часа на ден през цялата зима ще изискват по-подробни проверки от тези, които се използват само от време на време, при извънредни ситуации. Оторизиран сервиз трябва да се посети всеки път, когато има някакви съмнения по отношение на работата на устройството или ако има видими дефекти, или машината е в лошо техническо състояние.

Оторизиран сервиз

Тя трябва също да не се забравя, че ако отоплителя е сравнително нов, много ремонти все още могат да бъдат покрити от гаранцията. За да се избегнат експерименти с безопасността ,не трябва да се правят опити за ремонт на устройството , ако е очевидно, че то трябва да се провери от специалист. Необходимо е да се подчертае, че при използването на оторизиран сервиз, можете да бъдете сигурни, че вашия отоплител ще бъде проверен от специалисти, както и, че резервните части ще бъдат оригинални. По този начин можем да бъдем сигурни, че отоплителя ще е в добро работно състояние през следващия отоплителен сезон.